Beste Margreet, Pieter, Elke, familie en vrienden,

“When was the last time you saw something for the first time?”

Toen we ons realiseerden dat het – zelfs voor Christiaans doen – te lang stil was en besloten om zelf naar Nepal te gaan, vertelde Robin van de NKBV ons dat hij het het niet adviseerde om af te reizen, maar het wel snapte. Ik was het met hem eens, de feiten zaten niet mee en wat konden wij daar dan doen, zonder plan, nog niet eerder in Nepal geweest. We gingen realistisch en hoopvol weg. Voor ons vertrek konden we al terugvallen op een netwerk van kennissen in Europa en Nepal die ons in contact konden brengen met de juiste mensen ter plekke. Het einde van het verzekeringsbudget was in zicht en jullie zamelden een nieuw budget in. Er kwamen ideeën zoals het in zetten van een hondenteam uit de app groep. Binnen korte tijd hebben we de juiste mensen kunnen vinden om ons te helpen, en een dag na aankomst waren we onderweg naar de Dhaulagiri. Alhoewel ik mijn bergschoenen ook graag uit mijn tas had gehaald om zo dichtbij mogelijk te zijn, was ik ook goed op m’n plek met laptop en telefoons in het dal en Felix, John en Ben die ook mee kwamen zoeken.

pp-solid-14-4

Het is goed om te weten dat we met zoveel bijzondere mensen, bekend of niet, in Nepal hebben kunnen zoeken en optrekken. We hebben veel persoonlijke betrokkenheid ervaren. De reddingsbrigrade SARON, SARDogs hondenteam, MAF Nepal, Politie in Beni, Mountain Warfare Army School in Jomsom, Air Zermatt, Ambassades, hotel eigenaars, taxi chauffeurs, heli-piloten, hostel eigenaars en vele anderen. Met naam wil ik noemen; Karna, Suraj, Pemba, Little Tshering, Lakpha, Patrick, Gagan, Kari, Gerco, Stan, Menno, Gerald en Ambar (a.k.a. Spiderman). Ook de betrokkenheid van bekende en minder bekende klimmers uit NL heb ik als bijzonder ervaren.

Zelf vind ik het moeilijk om te begrijpen wat er gebeurd is. We hebben veel antwoorden over mogelijke en onmogelijke scenario’s kunnen krijgen van andere klimmers en organisaties op de berg. En ook door met onze eigen ogen het gebied te zien en te voelen. Maar de realiteit is ook dat we niet goed weten wat er 16 mei gebeurd is en waar Chris is. Dat is heel moeilijk.

Beni - Play ground

De vraag of het zinvol was om te gaan, speelt geen moment door ons hoofd. Ook nu we terug zijn, was zelf naar Nepal gaan het enige en het beste wat we konden doen, voor Chris, voor jullie en en voor ons zelf. De laatste dagen in Nepal besprak ik met Paul dat het voor ons een vreemde luxe en voorrecht was om daar te kunnen zijn zonder met werk of anderen dingen bezig te hoeven zijn. Ik wil jullie daarvoor bedanken, ook als we Chris in deze tijd moeten missen, maakt dat voor mij al het verschil om met elkaar daar geweest te zijn. De consul vertelde ons zo’n verzameling aan initiatieven, energie en professionaliteit nog niet eerder meegemaakt te hebben tijdens haar 20 jaar in Nepal. Chris is er niet mee terug maar ik weet dat het uitmaakt.

Het was erg fijn om een paar dagen voor vertrek Pieter, Sander, Michel en HP te kunnen ontmoeten en samen een paar dagen op te trekken. Het was een moeilijke dag om weg te gaan en om te schakelen naar de thuisomgeving, en van de energie van vooruit tot rust te komen.

“When was the last time you saw something for the first time?” staat op een van mijn belangrijkste klim foto’s met Chris. Sinds hij mij meenam naar Zwitserland 15 jaar geleden en ik voor het eerst de 4000ers van de alpen zag, was dit de kern van op pad gaan. Na een paar dagen slecht weer in Nepal zag ik voor het eerst de 8000 meter hoge toppen aan de horizon en had ik weer die zelfde sensatie.

Ik hoop dat iedereen de komende tijd nieuwe dingen kan zien.

Ruben

 

Ik sta niet dagelijks met een psalm op en vaker staat er andere muziek aan. Maar de ochtenden in Nepal, waneer het in NL nog nacht was en er een vlucht stond te gebeuren gaf deze melodie en tekst mij de verbinding met iedereen thuis & Nepal die mee zocht en de overtuiging dat het goed komt, in deze tijd of een volgende. – https://youtu.be/-025lhWCXLE