We zijn diep onder de indruk van het grote aantal donaties dat de afgelopen dagen is binnen gekomen voor de zoektocht naar Christiaan. Door een grote gift zijn we zelfs boven de 100% uitgekomen en hebben we ons doel inmiddels ruim gehaald.

De donaties hebben ons in staat gesteld om de zoektocht op verschillende vlakken uit te breiden.

Helikopter vluchten
We hebben 2 extra vluchten uitgevoerd, waarbij een “search by air” werd gedaan en het team met klimspecialisten op de juiste locatie werd gebracht.

Inzet Nepalese leger
Het Nepalese leger staat op het moment van schrijven klaar om ingezet te worden bij de zoektocht naar Christiaan. Een gespecialiseerde unit zal een verkennende vlucht maken en op basis daarvan bepalen hoe ze de zoektocht kunnen ondersteunen. Vanuit de stichting betalen we alleen de transportkosten en het voedsel van de manschappen.

Online zoektocht
Via een Facebook campagne hebben we in totaal ruim 1.2 miljoen mensen bereikt (voornamelijk mensen die in Nepal wonen of daar geweest zijn) en gevraagd om tips. Alle tips zijn serieus bekeken en zijn meegenomen in de zoekplannen. Het verbaasde het team regelmatig dat mensen die “in the middle of nowhere” wonen al wisten over de vermissing toen ze wilde flyeren in de dorpen in de omgeving.

Satellietbeelden analyseren
We zijn in staat geweest satellietbeelden aan te kopen en hebben samen met een gespecialiseerd bedrijf een analyse uitgevoerd op de veranderingen in het landschap. Deze informatie wordt gebruikt in het maken van de zoekplannen.

Vindersloon
We loven een vindersloon uit van 500 dollar. Wellicht klinkt dit niet als een groot bedrag, maar voor een Nepalees is dit een groot deel van een gemiddeld jaarsalaris. Meer uitloven zou niet zinvol zijn en zou wellicht zelfs in de toekomstig geweld naar buitenlanders kunnen oproepen.

Kosten in Nepal, oa communicatie
Het opzetten van een grote zoekactie in een ver land als Nepal kost erg veel communicatie en de daarbij behorende telefoonkosten. De vrienden die zijn gaan zoeken hebben de reiskosten overigens uit eigen middelen betaald.

Website + stichting opzetten
We hebben veel financiële ondersteuning gekregen bij het opzetten van de stichting, het maken van de website en bij de donatie-module. Het was echter niet mogelijk om dit geheel gratis te regelen. We zijn echter erg dankbaar hoe we ook op die manier werden ondersteund.

10% naar welzijnsprojecten in Nepal
De onzekerheid en pijn die de vermissing van Christiaan geeft is erg groot, maar dit betekent niet dat we onze ogen sluiten voor het leed van anderen. Op verzoek van de familie wordt 10% van de donaties dan ook besteed aan welzijnsprojecten in Nepal. Welke doelen dit zullen zijn worden, wordt in een later stadium bepaald.

De 58.000 euro die we aan het begin van de crowdfunding hebben bepaald lijkt op dit moment een goede inschatting te zijn geweest. Hoe de toekomst er uit ziet valt moeilijk te zeggen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat we voldoende financiële middelen hebben om de zoektocht voort te zetten.