Zoektocht naar Nederlandse vermiste bergbeklimmer Himalaya uitgebreid

Speurhonden ingezet, crowdfunding voor verder onderzoek

De zoektocht naar de sinds 15 mei vermiste Nederlandse bergbeklimmer Christiaan Wilson wordt uitgebreid. Twee vrienden hebben besloten de zoektocht naar Wilson te versterken. Beide vrienden hebben veel alpine-ervaring. Ze werken samen met de lokale reddingsteams. De zoekactie heeft tot nu toe niks opgeleverd. Hij wordt sinds half mei vermist in de Himalaya.

Beide vrienden, Paul en Ruben, hebben de afgelopen 2 dagen samen met verschillende trekkingsorganisaties en het Nederlandse consulaat plannen gemaakt. ,,Ze zijn daar op eigen initiatief om een steentje bij te dragen in de zoektocht, want ze willen niet thuis blijven zitten. Ze zijn beide ervaren bergsporters en volgens hen had Christiaan dit ook gedaan”, zegt directeur Robin Baks van de klim- en bergsportvereniging NKBV.

Zoektocht met speurhonden
De zoektocht wordt vanaf op 3 juni uitgebreid met de inzet van speurhonden van SAR dogs Nepal. ,,We hopen dat we dan enige duidelijkheid kunnen krijgen. De tijd is namelijk aan het verstrijken. De moesson komt waardoor het weer veel slechter gaat worden, dat bemoeilijkt de zoektocht. De helikopter heeft dan nog maar weinig zicht en de paden zijn moeilijker begaanbaar”, zegt Baks.

De NKBV heeft het mogelijk gemaakt om de zoektocht de eerste dagen op te zetten. Nu de eerste dagen voorbij zijn houdt de familie van Wilson ook rekening met het scenario dat ze voor langere tijd moeten zoeken. Deze voortzetting van de zoektocht moet uit eigen middelen betaald worden. Veel mensen vragen spontaan of ze iets kunnen bijdragen. Om die reden is er een crowdfunding/actie opgezet voor de familie. Op de website www.christiaanwilson.nl is hier meer informatie over te vinden.

Verdwijning
Christiaan vertrok op 17 april voor een tocht van 35 à 40 dagen naar de top van de 8.167 meter hoge Dhaulagiri in de Himalaya. Deze berg ligt zo’n 500 kilometer van de Mount Everest. Hij trok samen op met Jordan, een Amerikaanse klimvriend. Jordan haakte echter op 4 mei af en daalde op eigen gelegenheid af naar de bewoonde wereld.

Op 15 mei gebruikte Christiaan voor het laatst zijn satelliettelefoon, maar op latere sms-berichten wordt niet meer gereageerd. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie neem contact op met de Stichting Red Christiaan Wilson via [email protected] of 020-760 19 81.

Download persbericht in PDF
Persbericht – Zoektocht naar Nederlandse vermiste bergbeklimmer Himalaya uitgebreid

Download een foto van Christiaan Wilson.
https://www.christiaanwilson.nl/wp-content/uploads/2016/05/DSC_6064.jpg
https://www.christiaanwilson.nl/wp-content/uploads/2016/06/chris1.jpg

Download een foto van de Ruben en Paul.
https://www.christiaanwilson.nl/wp-content/uploads/2016/06/WhatsApp-Image-20160602.jpg
https://www.christiaanwilson.nl/wp-content/uploads/2016/06/WhatsApp-Image-20160602-3.jpg