Onderstaande persbericht is overgenomen van BNN/VARA.

CHRISTIAAN STAAT CENTRAAL IN TWEEDE AFLEVERING BREAK FREE, DONDERDAG 23-3

Christiaan Wilson (35), die sinds mei 2016 vermist wordt in de Himalaya, heeft een cruciale rol gespeeld in een reddingsoperatie op grote hoogte. Christiaan was eind april vorig jaar op het basiskamp (5.100 meter) van de berg Dhaulagiri in Nepal, toen vijf Britse bergwandelaars binnengebracht werden met een levensbedreigende hoogteziekte. Evacuatie met een helikopter was die avond en nacht niet mogelijk. Samen met een Britse legerarts en verpleegkundige gaf Christiaan Wilson levensreddende hulp. Dat bevestigt de Royal Air Force aan het BNN-programma Break Free, dat donderdag 23 maart om 21.00 uur op NPO 3 een aflevering wijdt aan de vermiste Nederlandse bergbeklimmer. 

De hoogteziekte was al in een dermate ernstig stadium dat de zieke Britten buiten bewustzijn waren en niet meer reageerden op pijnprikkels. Tijdens een kritieke nacht werden enkele zieke bergwandelaars in ‘Gamow bags’ in leven gehouden. Een ‘Gamow bag’ is een opblaasbare hogedrukzak, waarin een persoon wordt gelegd en voortdurend lucht krijgt toegediend met een voetpomp. Effect is dat de hoogteziekte afneemt, omdat het lichaam denkt dat het zich duizenden meters lager bevindt. Terwijl Sherpa’s uit nabijgelegen kampen zuurstofflessen en –maskers haalden, bediende Christiaan met de voetpomp de hogedrukzak. Christiaan, in Nederland werkzaam als fysiotherapeut, stond vanwege de extreme kou kleding af en hielp bij het toedienen van zuurstof en medicijnen. 

Via de afdeling Voorlichting van de Royal Air Force laat een expeditielid weten: “Christiaan had niets met de Britse expeditie te maken en toch handelde hij instinctief. Hij bood levensreddende hulp. Zonder enige druk van ons werkte hij de hele nacht door en had een cruciale rol.” Volgens de Britse expeditieleider Ian bleven mede door Christiaans hulp de bergwandelaars in leven. 

De zieke Britse bergwandelaars, die onderdeel uitmaakten van een grote groep van de Royal Air Force die bezig was met een trekking, zijn de volgende ochtend met een helikopter geëvacueerd en hebben het overleefd. Christiaan is daarna verder gegaan met zijn poging om de Dhaulagiri (8.167 meter) te beklimmen. Hij haalde de top niet, want hij moest afdalen wegens gezondheidsproblemen. Tijdens deze afdaling raakte hij vermist. Familie en vrienden tasten nog steeds in het duister over wat er is gebeurd, verschillende zoektochten hebben niets opgeleverd. 

Christiaan Wilson meldde eind april al via zijn satelliettelefoon aan vrienden dat hij geholpen had bij de reddingsoperatie. Sinds november heeft de redactie van Break Free geprobeerd dit verhaal bij het Britse leger bevestigd te krijgen. Lange tijd wilde niemand reageren, tot afgelopen week. Omdat de documentaire al gereed was, kon de nieuwe informatie in de uitzending zelf niet meer worden opgenomen.

Bron: http://pers.bnnvara.nl/vermiste-bergbeklimmer-christiaan-wilson-redde-mensenlevens/