In de zoektocht naar de sinds 16 mei vermiste Nederlandse bergbeklimmer Christiaan Wilson is een stuk helm gevonden dat zeer waarschijnlijk van hem is. Het werd gevonden in de buurt van het Swiss camp op de route die Wilson van plan was te lopen. Het stuk is overduidelijk een deel van een Petzl Sirocco helm. Door de reisgenoot die in een eerder deel van de reis met Wilson optrok wordt bevestigd dat hij inderdaad zo’n helm had.

Niet verweerd
Het deel van de helm werd gevonden in een moeilijk te bereiken plek in de vernauwing van een stroom. Volgens Paul van der Laan, die samen met een groep vrienden en een groep klimexperts de bergbeklimmer aan het zoeken is, is het materiaal niet verweerd door zon of water. Dit zou er op kunnen wijzen dat het materiaal er slechts kort ligt en bevestigd de aanname dat het stuk helm van Wilson is. Paul moest afdalen met een klimtouw om het stuk te bereiken.

Tijd dringt, moesson start snel
Op basis van de vondst van het stuk helm en de locatie waar het stuk werd gevonden, maakt het team dat op zoek is naar de Nederlander nieuwe scenario’s. Het team gaat verder met zoeken, met de hulp van zoekhonden en de inzet van verschillende klimexperts. De tijd dringt echter, want de moesson begint snel, waardoor het zoeken erg lastig gaat worden. Gisteren werd door een van de vrienden die op zoek is al melding gemaakt van een aardverschuiving in de regio. De komende periode zal door de aanhoudende regen de kans op meerdere aardverschuivingen alleen maar toenemen.

Verdwijning
Christiaan vertrok op 17 april voor een tocht van 35 à 40 dagen naar de top van de 8.167 meter hoge Dhaulagiri in de Himalaya. Deze berg ligt zo’n 500 kilometer van de Mount Everest. Hij trok samen op met Jordan, een Amerikaanse klimvriend. Jordan haakte echter op 4 mei af en daalde op eigen gelegenheid af naar de bewoonde wereld.

Op 15 mei gebruikte Christiaan voor het laatst zijn satelliettelefoon, maar op latere sms-berichten wordt niet meer gereageerd. Verschillende getuigen hebben hem op 16 mei zien vertrekken in de richting van het Italian camp. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie neem contact op met de Stichting Red Christiaan Wilson via [email protected] of 020-760 19 81.

Foto van Christiaan Wilson met de specifieke helm. (Geen grotere resolutie beschikbaar)

Christiaan Wilson met helm

Foto van de bewuste helm (Klik voor grotere weergave)

Petzl Sirocco helm

Petzl Sirocco helm

Overzichtskaart Swiss camp tov Italian camp (rechts bovenin is Dhaulagiri basecamp)

Overzichtkaart